v

Ananasový džus je oblíbený tropický nápoj.

Vyrábí se z plodů ananasu, který pochází z Jižní Ameriky a pěstuje se v zemích jako Thajsko, Indonésie, Malajsie, Keňa, Indie, Čína a Filipíny.

Mnoho kultur používá toto ovoce a jeho šťávy jako tradiční lidový prostředek k léčbě nebo prevenci různých onemocnění (1).

Současný výzkum spojuje ananasovou šťávu a její sloučeniny s prospěšnými účinky na zdraví, jako je zlepšení trávení a zdraví srdce, snížení zánětů a snad i určitá ochrana před rakovinou. Ne všechny důkazy však byly přesvědčivé.

Níže uvádíme 8 vědecky podložených přínosů ananasové šťávy, které vycházejí ze současného výzkumu.

1. Bohatý na živiny

Ananasová šťáva poskytuje koncentrovanou dávku různých živin. Jeden šálek (250 g) obsahuje přibližně (2, 3):

  • Kalorie: 132
  • Bílkoviny: méně než 1 gram
  • Tuky: méně než 1 gram
  • Sacharidy: 33 gramů
  • Cukry: 25 gramů
  • Vláknina: méně než 1 gram
  • Mangan: 55 % denní hodnoty (DV)
  • Měď: 19 % DV
  • Vitamin B6: 15 % DV
  • Vitamin C: 100 % DV
  • Tiamin: 12 % DV
  • Folát:11 % DV
  • Draslík:7 % DV
  • Hořčík:7 % DV

Ananasová šťáva je bohatá zejména na mangan, měď a vitamíny B6 a C. Tyto živiny hrají důležitou roli ve zdraví kostí, imunitě, hojení ran, produkci energie a syntéze tkání (4, 5, 6, 7).

Obsahuje také stopové množství železa, vápníku, fosforu, zinku, cholinu a vitaminu K a různé vitaminy skupiny B (2, 3).

Ananasová šťáva je bohatá na řadu vitaminů a minerálních látek. Je obzvláště nabitá manganem, mědí, vitaminem B6 a vitaminem C - všechny tyto látky hrají důležitou roli ve správném fungování vašeho těla.

2. Obsahuje další prospěšné látky

Kromě toho, že je ananasová šťáva bohatá na vitaminy a minerály, je dobrým zdrojem antioxidantů, což jsou prospěšné rostlinné sloučeniny, které pomáhají udržovat vaše tělo zdravé (8).

Antioxidanty pomáhají neutralizovat nestabilní sloučeniny známé jako volné radikály, které se mohou ve vašem těle hromadit v důsledku faktorů, jako je znečištění, stres nebo nezdravá strava, a způsobovat poškození buněk.

Šťáva z ananasu obsahuje také bromelain, skupinu enzymů, které jsou spojovány s příznivými účinky na zdraví, jako je snížení zánětů, zlepšení trávení a posílení imunity (10).

Ananasová šťáva je bohatá na antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před poškozením a nemocemi. Obsahuje také bromelain, skupinu enzymů, které mohou snižovat záněty, zlepšovat trávení a posilovat imunitu.

3. Může potlačovat záněty

Ananasová šťáva může pomáhat snižovat záněty, které jsou považovány za hlavní příčinu mnoha chronických onemocnění (10).

To může být do značné míry způsobeno obsahem bromelainu. Některé výzkumy naznačují, že tato sloučenina může být stejně účinná jako nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID) - ale s menšími vedlejšími účinky (1).

V Evropě je bromelain schválen pro použití ke zmírnění zánětu způsobeného úrazem nebo chirurgickým zákrokem a také k léčbě chirurgických ran nebo hlubokých popálenin (11).

Kromě toho existují důkazy, že požití bromelainu před operací může pomoci snížit míru zánětu a bolesti způsobené operací (1).

Některé studie dále naznačují, že bromelain může pomoci snížit bolest a zánět způsobený sportovním zraněním, revmatoidní artritidou nebo osteoartrózou kolene (1).

Také výzkum zatím neověřil přímé účinky ananasové šťávy na zánět.

Není proto jasné, zda by příjem bromelainu dosažený pitím malého až středního množství ananasové šťávy poskytl stejné protizánětlivé účinky, jaké byly pozorovány v těchto studiích.

Ananasová šťáva obsahuje bromelain, skupinu enzymů, které mohou pomáhat snižovat zánět způsobený úrazem, zraněním, operací, revmatoidní artritidou nebo osteoartritidou. Je však zapotřebí provést další studie zaměřené na konkrétní šťávy.

4. Může posílit vaši imunitu

Ananasová šťáva může přispět k posílení imunitního systému.

Studie na zkumavkách naznačují, že bromelain, směs enzymů přirozeně obsažených v ananasové šťávě, může aktivovat imunitní systém (1, 10).

Bromelain může také zlepšit rekonvalescenci po infekcích, jako je zápal plic, zánět vedlejších nosních dutin a zánět průdušek, zejména pokud se používá v kombinaci s antibiotiky (1, 12).

Většina těchto studií je však zastaralá a žádná z nich nezkoumala účinky ananasové šťávy na posílení imunity u lidí. K potvrzení těchto výsledků je proto zapotřebí dalšího výzkumu.

Některé výzkumy naznačují, že ananasová šťáva může přispívat k posílení imunitního systému. Může také pomáhat zvyšovat účinnost antibiotik. Než však bude možné učinit jednoznačné závěry, je třeba provést další studie.

5. Může pomoci vašemu trávení

Enyzy obsažené v ananasové šťávě fungují jako proteázy. Proteázy pomáhají rozkládat bílkoviny na menší podjednotky, jako jsou aminokyseliny a malé peptidy, které se pak ve střevech snáze vstřebávají (10).

Bromelain, skupina enzymů obsažených v ananasové šťávě, může pomoci zlepšit trávení zejména u lidí, jejichž slinivka břišní nedokáže vytvářet dostatek trávicích enzymů - jedná se o zdravotní stav známý jako pankreatická insuficience (10).

Výzkum na zvířatech naznačuje, že bromelain může také pomáhat chránit střeva před škodlivými bakteriemi způsobujícími průjem, jako jsou E. coli a V. cholera (1, 10).

Podle některých výzkumů ve zkumavkách může navíc bromelain pomáhat snižovat střevní záněty u lidí se zánětlivými střevními onemocněními, jako je Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida (10).

Většina studií však zkoumala spíše účinek koncentrovaných dávek bromelainu než účinek ananasové šťávy a jen velmi málo z nich bylo provedeno na lidech. Proto je zapotřebí dalšího výzkumu.

Bromelin obsažený v ananasové šťávě může napomáhat trávení, chránit před škodlivými bakteriemi způsobujícími průjem a snižovat zánět u lidí se zánětlivými střevními poruchami. Je však zapotřebí dalšího výzkumu.

6. Může podporovat zdraví srdce

Bromelin přirozeně obsažený v ananasové šťávě může prospívat i vašemu srdci.

Studie prováděné ve zkumavkách a na zvířatech naznačují, že bromelain může pomáhat snižovat vysoký krevní tlak, zabraňovat tvorbě krevních sraženin a minimalizovat závažnost anginy pectoris a přechodných ischemických záchvatů - dvou zdravotních stavů způsobených srdečními chorobami (1, 13).

Počet studií je však omezený a žádná se netýká konkrétně ananasové šťávy. Proto je zapotřebí provést další výzkum, než bude možné učinit jednoznačné závěry.

Některé výzkumy spojují bromelain přirozeně obsažený v ananasové šťávě s markery lepšího zdraví srdce. Je však zapotřebí více studií zaměřených na ananasovou šťávu.

7. Může pomáhat v boji proti některým typům rakoviny

Ananasová šťáva může mít potenciální účinky v boji proti rakovině. Opět je to pravděpodobně z velké části způsobeno obsahem bromelainu.

Některé studie naznačují, že bromelain může pomáhat předcházet vzniku nádorů, zmenšovat jejich velikost, nebo dokonce způsobovat odumírání rakovinných buněk (14, 15, 16, 17, 18).

Jednalo se však o studie prováděné ve zkumavkách, v nichž se používala koncentrovaná množství bromelainu, která byla mnohem vyšší než ta, která byste přijali vypitím sklenice ananasové šťávy. Proto je obtížné promítnout jejich výsledky na člověka.

Proto je třeba provést další výzkum, než bude možné učinit jednoznačné závěry.

Studie na zkumavkách naznačují, že koncentrované množství bromelainu může pomáhat chránit před rakovinou. V současné době však není jasné, zda ananasová šťáva přináší podobné výhody i u lidí.

8. Může snižovat příznaky astmatu

Ananasová šťáva může být účinná i při zmírňování příznaků spojených s astmatem. Ve studii na zvířatech vědci zjistili, že protizánětlivé účinky bromelainu mohou být prospěšné pro lidi trpící astmatem (19).

Ananas a jeho plody navíc obsahují vitamin C, u kterého bylo prokázáno, že snižuje bronchokonstrikci - příznak alergického astmatu. A v případech středně těžkých až těžkých astmatických záchvatů zhoršených nachlazením byl vitamin C prospěšný (2, 3, 20).

Ananas obsahuje bromelain a vitamin C a ty mohou být prospěšné při snižování příznaků astmatu.

Možná preventivní opatření

Ananasová šťáva je obecně považována za bezpečnou pro většinu lidí.

Také bromelain, skupina enzymů přirozeně obsažených v ananasové šťávě, může zvyšovat vstřebávání některých léků, zejména antibiotik a léků na ředění krve (1).

Pokud tedy užíváte léky, poraďte se se svým lékařem nebo registrovaným dietologem, zda je konzumace ananasové šťávy bezpečná.

Kyselost tohoto nápoje může také u některých lidí vyvolat pálení žáhy nebo reflux. Konkrétně ti, kteří trpí gastroezofageální refluxní chorobou (GERD), by se měli vyhnout konzumaci většího množství tohoto nápoje (21).

I přes své potenciální výhody je důležité mít na paměti, že ananasový džus zůstává s nízkým obsahem vlákniny, avšak s vysokým obsahem cukru.

To znamená, že vás pravděpodobně nezasytí tolik, jako by vás zasytila konzumace stejného množství syrového ananasu. Proto může u některých lidí podporovat přibývání na váze (22).

A co víc, zatímco pití malého množství džusu je spojováno s nižším rizikem cukrovky 2. typu a srdečních onemocnění, pití více než 5 uncí (150 ml) denně může mít opačný účinek (23).

Proto je možná nejlepší držet se dietních pokynů a omezit konzumaci džusů na polovinu denního příjmu ovoce. Navíc, když už si džus dáte, držte se 100% čistých druhů bez přidaných cukrů (24).

Ananasový džus má nízký obsah vlákniny, ale je bohatý na cukr a jeho nadměrné pití může vést k nárůstu hmotnosti nebo onemocnění. Tento nápoj se také může vzájemně ovlivňovat s léky a u některých lidí vyvolávat pálení žáhy nebo reflux.

Podtrženo sečteno

Ananasový džus obsahuje řadu vitaminů, minerálních látek a prospěšných rostlinných sloučenin, které vás mohou chránit před nemocemi.

Studie spojují tento nápoj se zlepšením trávení, zdraví srdce a imunity. Ananasová šťáva nebo její sloučeniny mohou také pomáhat snižovat záněty a možná dokonce poskytovat určitou ochranu před některými typy rakoviny.

Studie na lidech jsou však omezené a není jasné, zda lze účinků pozorovaných ve zkumavkách nebo na zvířatech dosáhnout i při malém denním příjmu ananasové šťávy.

Zdroje: (1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/, (2) https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168187/nutrients, (3) https://ods.od.nih.gov/factsheets/Manganese-HealthProfessional/, (4) https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168187/nutrients, (5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6133851/, (6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4998156/, (7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3492709/, (8) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/, (9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28065968, (10) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/, (11) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/, (12) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/, (13) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/, (14) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4998156/, (15) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4998156/, (16) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/, (17) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/arti.

Zdroje: healthline.com, Unsplash.com

Podobné články

0 Komentářů

Napište komentář